Wat is een ketogeen dieet?

Gepubliceerd op 1 november 2023 om 03:58

Een ketogeen dieet is een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat, waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. 

De naam ketogeen dieet is afgeleid van de term ketose. Deze term dankt zijn naam aan 'ketonlichaampjes', een stofje dat vrijkomt wanneer je lichaam is omgeswitcht van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Ketose, vetverbranding dus, is een normaal proces dat ervoor zorgt dat je lichaam blijft werken als je weinig koolhydraten eet. Hoewel er geen strikte criteria voor het ketogeen dieet bestaan, bevat ketogene voeding op de lange termijn altijd relatief veel vet, erg weinig koolhydraten en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten.

Op de korte termijn hoeft een ketogeen dieet niet rijk aan vet te zijn. Het lichaam kan namelijk ook het opgeslagen lichaamsvet als energiebron gebruiken als je heel weinig koolhydraten eet. Mensen met overgewicht hebben meer vet en komen daardoor makkelijker in de vetverbranding. Dit is mogelijk zolang je overtollig lichaamsvet hebt. Als je daarna nog in ketose wilt blijven moet je het vet dat nodig is om je lichaam van energie te voorzien uit je voeding halen.

 

Wat mag je eten tijdens het ketogeen dieet?

Om in ketose te raken en te blijven zou je maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten per dag binnen moeten krijgen. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten zoals graanproducten vallen daardoor af. Voedingsmiddelen die heel weinig koolhydraten bevatten zijn:

 • Vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren, volle zuivelproducten, noten, zoals macadamia en pecan, groentes (geen knollen), een beperkte hoeveelheid rood fruit en natuurlijke vetten zoals kokosolie, boter en olijfolie.

Welke voeding moet je vermijden tijdens het ketogeen dieet?

Suiker en zetmeel zijn koolhydraten. Voedingsmiddelen die suiker en zetmeel bevatten moeten daarom vermeden worden. Dit zijn onder meer: aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, fruit (met uitzondering van een beperkte hoeveelheid rood fruit), brood, koek, gebak, snoep, chips, frisdrank, bier en alle fabrieksproducten

We leven in een tijd waarin we producten zoals brood, rijst, pasta en ook een keer snoepen bijna niet weg kunnen denken. PS. food & lifestyle heeft hier een oplossing voor ontwikkeld. Het gevarieerde assortiment heeft een ruim aanbod van o.a. brood, pasta, wraps en tussendoortjes met een heel laag koolhydraatgehalte. Zo kun je profiteren van de voordelen van ketose en toch meedoen met de rest.

 

Hoe werkt het ketogeen dieet?

De twee voornaamste energieleveranciers voor het lichaam zijn koolhydraten en vetten. Als je weinig koolhydraten eet, wordt je lichaam gedwongen om op vetverbranding over te schakelen om aan de energiebehoefte te voldoen.

Lichaamscellen kunnen vetzuren gebruiken voor energie, hersencellen kunnen niet direct op vetzuren functioneren. Om ook de hersenen van energie te voorzien zet de lever vetmoleculen om in ketonen. Deze ketonen worden via het bloed naar de hersenen vervoerd om daar als brandstof te dienen. Ketonen zijn een superbrandstof voor de hersenen.
  

Voordelen van een ketogeen dieet

Buiten het feit dat het ketogeen dieet het hongergevoel vermindert waardoor afvallen veel minder moeite kost heeft het ketogene dieet nog meer voordelen.

Voordelen van het ketogeen dieet zijn: 

 • Zowel het mentale als fysieke uithoudingsvermogen worden vergroot

 • Diabetes type 2 kan omgekeerd worden

 • Minder risico op hart- en vaatziekten door verbeterd cholesterolprofiel 

 • Minder risico op kanker 

 • Epilepsie kan onder controle gehouden worden 

 • Migraineaanvallen kunnen sterk verminderd worden 

 • Bloedsuikergehalte en insulinegehalte verbeteren

 • Hoge bloeddruk kan genormaliseerd worden 

 • Acne kan sterk verminderen 

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het ketogeen dieet kan helpen bij de volgende aandoeningen die hun oorsprong hebben in de hersenen: angststoornis, depressie, bipolaire stoornis, dwangstoornis, schizofrenie, ziekte van Parkinson.

Nadelen van een ketogeen dieet

 • Ketogriep. Als je start met het volgen van het ketogeen dieet moet je lichaam flink omschakelen. Met name in de eerste week kun je hiervan klachten ondervinden zoals moeheid, hoofdpijn en moeite om je te concentreren. Dit verschijnsel wordt ook wel de ketogriep genoemd, hoewel het natuurlijk geen echte griep is. Gelukkig verdwijnt dit na maximaal vijf dagen vanzelf en voel je je daarna juist fitter en energieker dan voorheen.

 • Obstipatie. Er zijn veel verschillende manieren om ketogeen te eten. Leven op eieren met spek is weliswaar ketogeen, maar niet gezond. Een gezond ketogeen dieet bestaat ook voor een groot deel uit groenten. Hierdoor krijg je naast belangrijke vitamines en mineralen voldoende vezels binnen en wordt obstipatie voorkomen. Zorg daarnaast voor voldoende vochtinname.

 • Slechte ademIn de eerste weken van ketose kan je adem naar aceton ruiken. Bij de meeste mensen verdwijnt dit zodra het lichaam zich aangepast heeft aan het nieuwe voedingspatroon.

 • Impact op leven. Naast deze fysieke ongemakken is wellicht het grootste nadeel de impact van dit voedingspatroon op het dagelijkse en sociale leven. Om echt ketogeen te eten mag je zoals eerder vermeld maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten per dag binnenkrijgen. Dit betekent in de praktijk nooit meer een boterham, nasi of één ijsje eten. Dit is voor de meeste mensen een grote opgave.

PS. food & lifestyle programma is een ketogeen dieet

Het PS. food & lifestyle programma ís een ketogeen dieet. Je eet in de eerste fase namelijk zo weinig koolhydraten dat je in ketose raakt. Omdat de bedoeling van het programma is om lichaamsvet te verbranden eet je bij PS. food & lifestyle niet alleen weinig koolhydraten maar ook weinig vet. Op deze manier wordt je lichaam gedwongen om opgeslagen lichaamsvet te gebruiken als brandstof (in plaats van vet uit de voeding).

Daarnaast zorgen we ervoor dat je genoeg eiwitten van goede kwaliteit binnenkrijgt. Zodat je ervan verzekerd bent dat je spiermassa intact blijft. Het is ontzettend belangrijk om je spiermassa te behouden. Spieren zorgen voor een groot deel van je stofwisseling dus als je spiermassa afbreekt dan vertraagt je stofwisseling.

Het PS. food & lifestyle programma werkt verder als volgt: naarmate je streefgewicht nadert, worden de koolhydraten langzaam weer opgebouwd tot een hoeveelheid die bij jou past en waarmee je jouw streefgewicht kunt behouden. Dit varieert per persoon van 90-120 gram koolhydraten per dag. Door de matige aanvoer van koolhydraten profiteer je nog steeds een groot deel van de dag van de voordelen van vetverbranding. Terwijl je toch ‘normaal’ kunt blijven eten en je brood, aardappelen, pasta en fruit niet levenslang van je menu hoeft te schrappen.

 

Wil je weten of het PS. food & lifestyle programma iets voor jou is? Neem dan gerust contact op met mij en we plannen direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jan Burger
leefstijlcoach | BGN gewichtsconsulent
PS. food & lifestyle coach voor Deventer en omgeving
info@janburger.nl


Bron: PS food & lifestyle