Tips om de feestdagen goed door te komen

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 14:04

De feestdagen, een gezellige jaarlijkse periode met je naasten om je heen. Veelal een periode waarin luxueuzer wordt gegeten en gedronken. Ik geef je 10 tips om deze dagen verantwoord door te komen!

We worden in de feestmaand verleid door al dat lekkers wat deze maand te bieden heeft. Het is dan ook niet voor niets dat we massaal in het nieuwe jaar het voornemen hebben om gezonder te eten of af te vallen.
Om deze feestmaand verantwoord door te komen heb ik een aantal tips voor je opgesteld. Deze tips geven je handvatten voor wat jij kan doen om deze decembermaand te doorstaan, zonder dit aan je broeken te merken :) 

Tip 1: Laat niet alle teugels los om vervolgens weer op 1 januari te starten

Bedenk dat december 31 dagen heeft, waarvan er maar een paar feestdagen zijn. Beperk de uitzonderingen met eten dan ook tot deze dagen. Als het jouw gewoonte blijft om met pepernoten te beginnen vanaf het moment dat ze in de schappen liggen, dan is de kans groot dat je (weer) aankomt. En dat is juist niet de bedoeling toch!?;

Tip 2: Sla niet meer in dan nodig is

Ga liever een keer extra terug naar de winkel omdat er bezoek komt, dan dat je met een voorraad lekkers blijft zitten die je uiteindelijk zlef dan maar opeet.

Tip 3: Geef de restjes aan je gasten mee

Was het feest bij jou thuis en liggen de voorraadkast en de koelkast vol met overgebleven lekkers? Geef dat wat overgebleven is aan je gasten mee. Het is zonde om eten weg te gooien en het gevaar is dat jij een week na kerst nog steeds aan het dessert en/of kerstkransjes zit.

Tip 4: Ga voor een verantwoord kerstdiner

Ga de uitdaging aan en probeer een verantwoord kerstdiner te maken. Bij veel recepten vind je een overzicht van de voedingswaarde, waardoor je kan zien of het recept in jouw verantwoorde menu past. Probeer zo gezond mogelijk te eten met zo min mogelijk extra calorieën. 

Tip 5: Ga niet met honger aan tafel

Dit zorgt ervoor dat je vaak te snel en meer zal eten. Neem wanneer je later gaat tafelen alvast een klein schaaltje halfvolle of magere kwark of een PS. food & lifestyle reep.

Tip 6: Neem kleine proties

Schep geen volle borden op of neem een kleiner bord. Hierdoor voorkom je dat je te veel eet.

Tip 7: Eet langzaam

Leg af en toe je mes en vork neer voor een slokje water of frisdrank light.  Neem daarmee een 'pauze' voor de volgende hap eten.
Het verzadigingsgevoel (dat je genoeg hebt gegeten) komt pas na 20 minuten. Wanneer je snel eet, eet je dus al snel te veel.

Tip 8: Wees zuinig met bijgerechten en neem de saus apart

Beide leveren namelijk vaak veel calorieën,  dat zijn EXTRA calorieën. 

Tip 9: Wees matig met alcohol

Wissel alcohol regelmatig af met een slok water. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en door het drinken van water bespaar je calorieën. Het beste is natuurlijk om geen alcohol te drinken.

Tip 10: Kees één feestdag waar jij van het toetje gaat genieten

Probeer het dessert te laten staan. Een dessert bevat al snel zoveel calorieën en koolhydraten als het hoofdgerecht.
Vind je dit lastig? Kies dan één feestdag waarop jij van dit dessert wil gaan genieten.

Wil je weten of het PS. food & lifestyle programma iets voor jou is? Neem dan gerust contact op met mij en we plannen direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jan Burger
leefstijlcoach | BGN gewichtsconsulent
PS. food & lifestyle coach voor Deventer en omgeving
info@janburger.nl

M: 0648216228