Is snel afvallen wel goed?

Gepubliceerd op 12 augustus 2023 om 14:30

Een paar kilootjes afvallen is geen probleem, maar te snel en te veel afvallen is niet goed voor onze gezondheid. Nee, óók niet als je overgewicht hebt. 

 

Afvallen kan op een gezonde manier. Deze valkuilen van kilo’s kwijtraken wil je in ieder geval vermijden: 

1. Je verliest veel vocht

Een sapkuur, komkommerdieet of detoxkuur. Stuk voor stuk crashdiëten waarbij de kilo’s eraf vliegen. Klinkt effectief. Maar niets is minder waar. Het gewicht dat je verliest bij deze ‘afvalmethodes’ is grotendeels vocht. 
Het resultaat? Je lichaam droogt uit en zodra je je normale eetpatroon weer oppakt vliegen de kilo’s er weer aan. Bij veel mensen die een afvalpoging doen resulteert dit in teleurstelling een lager zelfbeeld. Geen aanrader dus. 

2. Je metabolisme raakt in de war 

Het constante doel van je lichaam is om zichzelf in balans te houden. Heb je veel vetreserves (= energie voor je lijf) dan gaat je metabolisme omhoog. Heb je minder vetreserves, dan gaat je lichaam als het ware op spaarstand. Heb je te weinig vetreserves? Je lichaam bespaart dan nog meer energie door bepaalde lichaamsfuncties (zoals de menstruatiecyclus) die minder noodzakelijk zijn om je in leven te houden op een nog lager pitje.  

Fluctueren in gewicht gebeurt altijd. Gedurende de maand veranderen je hormoonlevels en hiermee de hoeveelheid vocht die je vasthoudt en je behoefte aan voeding. Maar val je in een korte periode erg veel af? Dan heeft je metabolisme niet de tijd zich aan te passen.

3. Je verliest spiermassa 

Onvermijdelijk als je afvalt in gewicht: je verliest spiermassa. Naast het verliezen van vet zul bij afvallen ook altijd – veel óf weinig – spiermassa verliezen. En spieren zijn juist zo belangrijk voor hoe fit en energiek je je voelt. Zoals hiervoor is genoemd daalt je metabolisme bij het verliezen van gewicht. Omdat spieren meer energie gebruiken dan vet zal je metabolisme hierdoor nóg verder dalen. De snelheid waarmee je afvalt zal hierdoor vertragen. Aan het begin van je afvalpoging zul je daarom sneller afvallen.  

4. Je hebt minder energie 

De grootste valkuil bij afvallen: te weinig eten. Je komt voedingstoffen als vitamines, gezonde vetten en eiwitten te kort. Hét recept voor een futloos gevoel. Je energie behouden, meer eten en tóch afvallen? Het kan echt!  

Het kan echt! Door het volgen van een PS. food & lifestyle programma val je af op een gezonde manier. Dat doe je met koolhydraatarme en eiwitrijke producten. Dat is succesvol afvallen van vet en je behoudt je spieren!

Wil je weten of het PS. food & lifestyle programma iets voor jou is? Neem dan gerust contact op met mij en we plannen direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jan Burger
leefstijlcoach | BGN gewichtsconsulent
PS. food & lifestyle coach voor Deventer en omgeving
info@janburger.nl

 

Bron: GezondNU