Overgewicht bij jongvolwassenen

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 12:14

Kwart van alle jongvolwassenen heeft overgewicht

 

Het percentage kinderen en jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral 18- tot 25-jarigen zijn vaak te zwaar; een kwart van deze jongeren heeft overgewicht, waarvan 7 procent obesitas. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Toename overgewicht

In 2014 had 15 procent van de 2- tot 25-jarigen overgewicht, in 2022 was dat toegenomen tot 17 procent. Dat meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor, op basis van de nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2022. De toename van het percentage kinderen en jongeren dat kampt met overgewicht is vooral te zien bij jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. In 2014 had 21 procent van de jongvolwassenen overgewicht, in 2022 was dat 25 procent. Het percentage jongeren met obesitas is sinds 2014 gelijk gebleven. 

Invloed thuissituatie

Herkomst en opleidingsniveau van ouders lijken een belangrijke rol te spelen. Zo komt obesitas 3 keer vaker voor bij kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond dan bij kinderen met ouders met een afgeronde hbo- of universitaire studie. Ook bij kinderen met minstens 1 ouder met obesitas komt (ernstig) overgewicht vaker voor. Jongeren (2- tot 25-jarigen) met een herkomst buiten Europa hebben met 24 procent vaker overgewicht dan jongeren met een Nederlandse herkomst (15 procent). Jongens en meisjes hebben ongeveer even vaak overgewicht. 

Onvoldoende beweging

Het CBS stelt verder dat bijna de helft van de jongeren niet voldoet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
Ki
nderen van 4 tot 12 jaar bewegen het meest: 57 procent van hen voldoet aan de norm van een uur matig intensieve beweging per dag. Onder de jongeren van 12 tot 18 jaar behaalt 33 procent de norm. Jongeren van 12 tot 18 jaar met overgewicht bewegen het minst: slechts 29 procent van hen voldoet aan de beweegrichtlijnen. 

Extra hulp nodig bij het verliezen van die extra kilo’s? Maak dan eens kennis met mij. Ik ben de PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt. Samen met een uitgebalanceerd voedingsprogramma help ik jou weer beter in je vel te komen.

Jan Burger
PS. food & lifestyle coach Deventer
leefstijlcoach | gewichtsconsulent
JANburger - afslanken en leefstijl - 

 

Bron: CBS