Zo voorkom je kerstkilo's

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 14:30

Tijdens de feestdagen liggen allerlei verleidingen op de loer. Je agenda staat vol met afspraken: etentjes met vrienden, uitgebreide ontbijtsessies en familiebrunches.

 

Een kerstkransje hier, een oliebol daar, warme chocolademelk.
Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme en 'grazen' de hele dag door. Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van drie maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht kan ervoor zorgen dat je tussendoor eerder naar snacks of zoetigheden grijpt.

Mager kan ook

Wil je tijdens de feestdagen lekker eten met familie en vrienden maar wil je wel op je gewicht letten? Kies dan voor magere producten. Magere spekblokjes of magere rookworst bevat al veel minder calorieën dan de normale variant. Dat geldt ook voor de magere kaassoorten zoals 30+ of hüttenkäse. Ook van producten zoals mayonaise, room of zuivel is een minder vette variant op de markt.

Kies bewust

Ben je in een restaurant en kun je zelf kiezen? Als je op je gewicht wilt letten, let dan eens op wat je bestelt. Gerechten met witte vis bevatten over het algemeen minder calorieën dan gerechten met rood vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen, en gebonden soepen bevatten meer calorieën dan heldere.

Let ook eens op toetjes. Profiteroles of slagroomsoesjes klinken misschien heerlijk, maar er zitten ook veel calorieën in. Kies liever voor fruit na, of een vers kopje koffie of thee. Je kunt je toetje natuurlijk ook delen.

Kleine happen, klein servies

Eten met kleine happen kan veel verschil maken. Alleen al door met een kleine lepel te eten, of uit een klein kommetje, voel je je sneller vol. Je hersenen krijgen namelijk meer smaakprikkels te verwerken.

Dat geldt ook voor wat je drinkt. Kies eens voor een kleiner glas. In frisdrank en sap zitten ongemerkt veel calorieën. En wist je dat het 'verzadigingssignaal' bij frisdrank en sap veel slechter werkt dan bij vast voedsel?

Stop als je vol zit

Geniet vooral van de tijd met je familie en vrienden. En voel je je verzadigd? Schaam je niet als je iets laat liggen omdat je je vol voelt. Niemand verwacht van je dat je meer eet dan je aan kan. En je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de feestvreugde.

Beweeg

Tijdens de feestdagen ga je misschien niet naar de sportschool en fiets je niet naar je werk, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie winterwandeling of een fiets- of schaatstocht bijvoorbeeld. Kom maar van die bank af!


Extra hulp nodig bij het verliezen van die extra kilo’s? Maak dan eens kennis met mij. Ik ben de PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt. Samen met een uitgebalanceerd voedingsprogramma help ik jou weer beter in je vel te komen.

Jan Burger
PS. food & lifestyle coach Deventer
leefstijlcoach | gewichtsconsulent
JANburger - afslanken en leefstijl - 

Bron: Voedingscentrum