Waarom werkt een koolhydraatarm dieet?

Gepubliceerd op 4 augustus 2022 om 14:29

Wanneer je minder dan 40 gram koolhydraten per dag eet schakelt je lijf over op het aanspreken van je eigen vetreserves. Door voldoende eiwitten te blijven eten blijft je spiermassa intact en je verbranding hoog.

Ze zijn inmiddels flink ingeburgerd, de termen koolhydraatarm eten en koolhydraatarm dieet. Waar een koolhydraatarm voedingspatroon een aantal jaren geleden nog niet zo heel gebruikelijk was, schrijven tegenwoordig ook diëtisten en artsen dit voedingspatroon voor. Je kunt dus wel zeggen dat de gezondheidseffecten van minder koolhydraten eten ondertussen ruim bewezen zijn.

Helemaal zonder koolhydraten eten is niet mogelijk, dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je de juiste keuzes leert maken en de ongezonde, bewerkte koolhydraten uit je voedingspatroon elimineert. Wij helpen je daarbij. Allereerst geven we je inzicht welk effect koolhydraten op je lichaam hebben.

Koolhydraten: brandstof voor je lichaam

Koolhydraten zijn de eerste brandstof voor je lichaam. Dat wil zeggen dat ze het gemakkelijkste te gebruiken zijn en daarom de eerste keus. Als je meer binnenkrijgt dan je nodig hebt, het maakt niet uit waarvan (koolhydraten, vetten of eiwitten) dan kom je hoe dan ook aan in lichaamsgewicht. Dat is nou eenmaal natuurkunde.

Een teveel aan koolhydraten echter, vergroot wel het risico om sneller aan te komen. Dat komt door hormonen. Wanneer je koolhydraten eet maakt je lichaam als reactie daarop het hormoon insuline aan. Dit hormoon bevordert de vetopslag en blokkeert juist de vetverbranding. Bij eiwitten is dit effect vele malen minder en bij het eten van vet maakt je lichaam helemaal geen insuline aan. Door gezonde maaltijden te eten, met een verlaagd gehalte aan koolhydraten, ontwikkel je een uitgebalanceerd eetpatroon. Wanneer je minder dan 40 gram koolhydraten per dag eet schakelt je lijf over op het aanspreken van je eigen vetreserves. We noemen dit ketose.

Je blijft gewoon gezond en regelmatig eten en jouw lijf begint jouw oude vertrouwde vormen aan te nemen. Een koolhydraatarm dieet zoals het PS. food & lifestyle programma werkt met een verlaagd gehalte aan koolhydraten en zorgt er daarnaast voor dat jouw behaalde resultaat langdurig in balans blijft. Dit komt omdat het verhoogde gehalte aan eiwitten ervoor zorgt dat je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt, wat het behoud van jouw doel in stand houdt.

Bron: PS. food & lifestyle