Waarom val je af met een koolhydraatarm dieet?

Gepubliceerd op 4 augustus 2022 om 20:42

Niet minder eten, maar wel minder calorieën binnenkrijgen: klinkt goed toch? Wanneer je voor een bewust voedingspatroon kiest met een verlaagd gehalte aan koolhydraten is dit mogelijk! 

Voedsel levert niet alleen energie, het verteren ervan kost ook energie. Dit noemen we het thermogenetisch effect van voeding.

Hoeveel energie er verloren gaat door het thermogenetisch effect is afhankelijk van het soort voeding. Het thermogenetisch effect van koolhydraten is 7%, van vetten 12% en van eiwitten maar liefst 30%. Van iedere 100 kcal die je aan eiwitten eet, blijven dus slechts 70 kcal over, terwijl van iedere 100 kcal aan koolhydraten wel 93 kcal overblijven.

Minder honger

Het eten van koolhydraten heeft effect op de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten zoals in suiker, snoep, frisdrank en witbrood hebben een groter effect op de bloedsuikerspiegel dan langzame koolhydraten zoals in volkorenproducten. Na het stijgen van de bloedsuikerspiegel maakt de alvleesklier zoals hierboven als beschreven het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed naar de cellen vervoerd kunnen worden. De bloedsuikerspiegel daalt dus weer.

Dit zet niet alleen aan tot vetopslag maar zorgt ook voor een dip en er ontstaat opnieuw honger of lekkere trek. Als je bewust je maaltijden bereidt, met een verlaagd gehalte aan koolhydraten, blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler. Hierdoor ervaar je weinig tot geen honger en voorkom je de beruchte ‘zin om te snaaien’ momenten.

Weer lekker in vorm

Koolhydraten zijn de eerste energiebron voor het lichaam. Zolang je een verhoogd gehalte aan koolhydraten blijft eten is het heel moeilijk om je vetreserves aan te spreken vanwege het eerder genoemde hormonale effect. Door bewust te kiezen voor een voedingspatroon met een verlaagd gehalte aan koolhydraten wordt je lichaam gedwongen om deze probleemzones aan te spreken om zo aan de benodigde energie te komen.

Het is wel belangrijk om tegelijkertijd voldoende eiwitten binnen te krijgen, anders gaat je lichaam ook spiereiwitten afbreken. En deze zijn nou juist zo belangrijk om een goede stofwisseling te behouden.

 

Bron: PS. food & lifestyle