Hoe kun je overgewicht aanpakken?

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 14:05

Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht!
Gezond afvallen blijkt voor veel mensen lastig te zijn. Hoe vergroot je dan de kans dat het wel lukt? Dat start met de juiste kennis!

1. Stop met diëten en ga gezond eten

Heb jij overgewicht, alle diëten die er bestaan wel zo’n beetje uitgeprobeerd en lukt afvallen nog steeds niet?

Niet gek, want uit cijfers blijkt steeds opnieuw dat bijna honderd op de honderd pogingen om af te vallen met een dieet mislukt. Vooral als een dieet te streng is, te eentonig of te veel afwijkt van hoe je normaal eet, is de kans groot dat afvallen niet het resultaat is. Het is het welbekende jojo-effect.

Wat dan wel werkt?
De juiste motivatie en doel formuleren (wat wil je echt bereiken?), de oorzaak aanpakken en stap voor stap omschakelen naar een gezond eetpatroon wat past bij jouw situatie en leven. Vaak is de remedie bij overgewicht: eet andere voeding, gezonde voeding!

2. Bewerkt eten vergroot de kans op overgewicht

Steeds meer onderzoek laat zien dat we dik worden van fabriekseten. Het verhoogt de kans op overgewicht en chronische ziekten.

Wat is dan bewerkt, vraag jij je misschien af. Heel erg veel! Van koekjes en boterhamworst tot kant-en-klare soep en frisdrank. Veel voeding is sterk bewerkt, zoals fastfood, gezoete ontbijtgranen, frisdrank en kant-en-klare maaltijden. Dit soort producten bevatten maar weinig nuttige voedingsstoffen en kunnen dus beter uit het winkelmandje blijven voor een gezond gewicht.

3. Alcohol heeft effect op overgewicht

Een wijntje of biertje is gezellig en dat maakt minderen of stoppen met alcohol een pittige opgave.

En toch kan stoppen wel een gezonde boost geven, onder andere omdat alcohol effect heeft op je lichaamsgewicht. Een wijntje, een biertje, een glas whisky, een cocktail ... ze bevatten allemaal veel calorieën. Calorieën zonder enige voedingswaarde. Drink jij een paar glazen op één dag dan staat dat met de hoeveelheid calorieën gelijk aan een extra maaltijd.
Een ander welbekend effect van alcohol is dat de remmingen verdwijnen en je eetlust wordt gestimuleerd. Zo wordt overgewicht ook gestimuleerd.

4. Tussendoortjes zijn niet nodig

Een appel of een banaan – ja, dat is een gezond tussendoortje. Een koekje, een zakje chips, een candybar zijn voorbeelden van ongezonde tussendoortjes.

En toch: al die snacks, of ze nu gezond zijn of niet, zijn vaak niet nodig, of je nu overgewicht hebt of niet. Het vergt vooral veel van je spijsvertering! Die is daardoor de hele dag actief en je insulinepeil blijft hoog. En je raadt het al: dat is ongunstig voor je gewicht.

Is je maaltijd voedzaam en volwaardig, dan heeft je lichaam voldoende aan twee tot drie maaltijden per dag. Grote kans dat afvallen zo al een stukje makkelijker wordt.
Een gezond tussendoortje is alleen verstandig om te gebruiken wanneer er een enorme hongerklop ontstaat en de kans groot is dat je gaat ´snaaien´.

5. Je lichaam heeft de tijd nodig om te weten of het verzadigd is

Wanneer zit je vol? Die vraag kun je eigenlijk niet tijdens het eten beantwoorden. Het blijkt namelijk dat je lichaam minimaal twintig minuten nodig heeft voor het maken van verzadigingshormonen. Dit hangt ook af van je spijsvertering en wat je hebt gegeten of gedronken. Het kan dus ook langer duren!

Wat ik daarmee wil zeggen: als je snel eet, kan het zo zijn dat je ongemerkt al te veel hebt gegeten, zonder dat je lichaam de kans heeft gekregen om je het seintje ‘verzadigd’ te geven.

Sowieso werkt dit verzadigingsmechanisme bij mensen met overgewicht al wat minder goed. Continu honger hebben, kan betekenen dat je honger- en verzadigingshormonen uit balans zijn. Dit komt veel voor bij mensen met overgewicht. Wie te zwaar is heeft meer vetweefsel, waarin het verzadigingshormoon leptine wordt aangemaakt. Doordat dit in grote mate wordt aangemaakt, wordt het brein minder gevoelig voor veranderingen in de bloedspiegels van dit hormoon.

Hoe los je dit dan op? Halverwege de maaltijd  kun je even je bestek neerleggen en stoppen met eten. Wacht vervolgens even een paar minuutjes en voel dan bij jezelf of je al 'vol' begint te raken of niet. Als je het idee hebt dat je genoeg hebt gegeten, stop dan ook gelijk met verder eten!